Vad legitimerar en läkare?

Vi berättar saker för dem som vi kanske inte anförtror någon annan. De har rätt att skriva ut mediciner som kostar enorma skattemedel. Rätt att skriva ut narkotiska läkemedel. Rätt att skriva intyg så att vi får vara hemma från jobbet, eller inte.

Det är ett enormt ansvar vi ger läkarna. Och ett ansvar som nästan alla läkare klarar och vill förvalta på ett riktigt sätt. Nyckeln till ansvaret heter läkarlegitimation.

Mikael Funke och Nuri Kino.

Men när man väl har fått den nyckeln så ska det mycket till för att mista den. En läkare kan göra många fel utan att det händer nåt.

En läkare ska måna om sekretessen. Men hos den vi besöker idag ligger patientjournaler i väntrummet.

En läkare ska inte ljuga. Men den vi hälsar på idag skriver utan problem ut falska intyg.

I dag granskar Kaliber kändisläkaren Karl-Erik Tronner.

Lyssna på reportaget     

Det här reportaget är gjort tillsammans med frilansjournalisten Nuri Kino.


Mer i media efter publiceringen:

Resumé | Fackprotest mot Bonniers

Realtid | Östermalmsförening får in skandalläkarens exfru

Expressen | Dömda läkare som jobbar vidare

Läs mer på Kalibers hemsida.


Detta har hänt efter publiceringen:

Efter granskningen har Stockholms läns landsting polisanmält Karl-Erik Tronner för grovt osant intygande alternativt urkundsförfalskning. En polisutredning pågår, men ännu har inget beslut om eventuellt åtal fattats.


Läs hela radiomanuset här:

Karl-Erik Tronner har jobbat som läkare sen 1973 och är specialist på invärtes medicin. Han har inriktat sig på hjärta, kärl, viktminskning, idrottsskador, minnesstörningar och benskörhet. Han bedriver också egen forskning om bland annat diabetes och blodtryck.
På 80-talet öppnade han sin egen privata klinik och blev miljonär.

I en artikel från 1991 i Expressen kunde man läsa om ”läkarmiljonären” som gjorde fastighetsaffärer på Östermalm i Stockholm. Enligt artikeln var hans företag värderat till över 100 miljoner kronor, samtidigt som han själv nolltaxerade. I dag har Karl-Erik Tronner över 150 miljoner i skulder som ligger hos kronofogdemyndigheten för indrivning. En del rör obetalda skatter och en större del rör obetalda fastighetslån.

Vi ska berätta mer om Karl-Erik Tronner, men vi börjar reportaget i Uppsala där en av hans patienter bor med sin son – som också var patient till Karl-Erik Tronner tidigare i år.

Moshkans son slutade äta

– Hans kropp skakade hela tiden, man såg på honom att han inte hade någon ork. Han var väldigt blek i ansiktet.
Moshkan står inne på Dressman på en galleria i Uppsala. Det är här hon brukar köpa kläder till sin trettonåriga son. Det var längesen han växte ur barnstorlekarna.
– På jeans hade han 38 i midjan.
Moshkans son vägde tidigare 102 kilo och enligt en BMI-uträkning så led han av en 30 kilos övervikt. Under en hälsokontroll tidigare i år påpekade läkaren detta bestämt och menade att hon borde göra något åt sin sons övervikt.
– Jag blev jätteglad och uppskattade det väldigt mycket. Vi hade provat massa sätt. Han satt allt som du har gjort är skit samma, du ska göra som jag säger.

Från och med nu fick Moshkans son bara äta välling på morgonen och soppa på kvällen. Inget mer. Hennes blev lätt irriterad eftersom han var hungrig jämt och det ledde till stora bråk hemma. Moshkan och hennes son gjorde då ett nytt besök hos läkaren Karl-Erik Tronner som snabbt skrev ut viktminskningsmedicinen Reductil.

– Först var jag inte så orolig för jag tänkte att han är läkare, jag litade på honom helt och hållet.

Med medicinen tändes nya hopp för Moshkan och hennes son. Läkaren lovade att han skulle gå ner FEM KILO i veckan med den nya medicinen. Men redan på apoteket anade Moshkan oråd. När hon skulle hämta ut medicinen så reagerade apotekaren och sa att medicinen var så pass stark att den absolut inte fick ges till barn under 18 år.
Dessutom hade Karl-Erik Tronner skrivit ut den dubbla dosen än vad som rekommenderas för vuxna.

Moshkans son fortsatte med vällingen och soppan i kombination med tabletterna och tappade snabbt i vikt. Kilo efter kilo. Det Karl-Erik Tronner hade sagt var sant. Redan efter en vecka hade Moshkans son gått ner fem kilo. Men hade också slutat äta.
– Han blev svagare och svagare, han hade ingen ork. Sen tappade han lusten till allt, ville inte ha soppa, inte välling, ingenting. Efter några veckor tog han bara tabletter. En morgon hörde jag att han ramlade från sängen, en annan gång när han kom från duschen ramlade han ner på golvet.

Svårt att sluta med medicinen

Efter två månader hade Moshkans trettonåriga son gått ner 20 kilo. Han åt ingenting och Moshkan var orolig och ville att han skulle sluta äta tabletterna. Men varje försök att få honom sluta äta medicinen ledde till nya bråk.

– Det blev mycket problem med hans skola. Han var jätteduktig innan, nu har vi fortfarande problem. De skickad ehonom till och med till bup, han sa att han hörde ljud i sitt huvud och kunde inte sova på kvällarna. Han blev psykiskt sjuk också, inte bara fysiskt.

På Läkemedelsverket säger docenten Bo Bergman så här om medicinen.
– Det är ett receptbelagt läkemedel som har en effekt på centrala nervsystemet på hjärnan så det här är något man ska använda med stor varsamhet. Man ska inte ge det till barn och ungdomar upp till 18 års ålder.

Nu har Moshkans son slutat med medicinen. Hon berättar att han har utvecklat ett beroende och tjatar hela tiden om att få nya tabletter. Samtidigt har han gått upp nästan alla de kilo som han lyckats göra sig av med med medicinen.
– Jag är väldigt rädd för att hans hälsa blev skadad.

Vill varna andra för läkaren

Moshkan har nu anmält Karl-Erik Tronner till Hsan, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Hon vill på det här sättet varna andra för läkaren som enligt henne har förstört en del av hennes sons uppväxt. Men tittar man bland anmälningarna som kommer in till Hsan så är Moshkan inte den första som anmält honom.

1997 tilldelas Karl-Erik Tronner en första varning efter att blivit anmäld till Hsan.
Bakgrunden är att han några år tidigare häktades för grovt bokföringsbrott. Åklagaren menade att han oaktsamt eller uppsåtligen hade brustit i bokföringen.
Men det var inte det som Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd varnade honom för. Låter det konstigt?

Det som hände var att han varnades för att ha skrivit ut läkarintyg under tiden han satt häktad för bokföringsbrottet.
Karl-Erik Tronner skrev under läkarintyg till åtta piloter – så att de kunde godkännas att de var tillräckligt friska för att flyga.
Det trots att han inte ens träffat piloterna eller undersökt dem – eftersom han suttit häktad.

Döms till åtta månaders fängelse

Karl-Erik Tronner tilldelas en första varning av Hsan, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. För bokföringsbrottet döms han i hovrätten till åtta månaders fängelse.

Nästa gång läkaren varnas är efter att han skrivit ut ett intyg som använts i en tvist om vårdnaden om en femårig pojke.

Nämnden gör då bedömningen att Karl-Erik Tronner drar för långtgående slutsatser och att intyget är skrivet utifrån ett bristfälligt underlag. Han ska också uttalat sig om pappan i intyget trots att han aldrig träffat honom.

Karl-Erik Tronner tilldelas en tredje varning efter att han felbehandlat en patient som led av KOL.
Patienten Ulla-Britt Hanner fick allergisprutor utskrivna. Först på akuten reagerade läkarna på hennes mediciner.

– Hon sa att jag absolut inte skulle använda dem för de var livsfarliga, de är till för en akut allergisk reaktion, inte för KOL.

Var du allergisk?
– Nej, det var jag inte. Jag hade KOL.

Fick svamp i lungorna

Enligt Ulla-Britt Hanner fick hon också svamp på sina lungor efter att hon överbehandlats av kortison.
– Man trodde på det han sa. Men det var inte sant, och det är det man är så förbaskad på efteråt, att man var så dum.
Hsan menade i sitt beslut att Karl-Erik Tronner var oaktsam och att han hade felmedicinerat kvinnan vilket var förenat med risker för hennes hälsa.
Man hade också funnit allvarliga brister journalföringen, journalerna i sig gav också ett intryck av efterhandskonstruktion, skrev Hsan i sitt beslut. Karl-Erik Tronner tilldelades ytterligare en varning.

Just nu pågår tre andra ärenden hos Hsan där man utreder om Karl-Erik Tronner ska tilldelas ytterligare varningar. Det handlar bland annat om Tronners viktminskningsprogram som i anmälan uppges vara direkt skadlig för hälsan och att den skulle ge en ökad risk för att följdsjukdomar.

Ett annat ärende handlar om förstörda journaler och tredje fallet handlar om Moshkan som vi hörde tidigare i programmet som anmält Tronner för behandlingen av hennes son. Ärendena är inte avslutade och det är ännu inte avgjort om Karl-Erik Tronner har begått något fel.

Men Karl-Erik Tronner utreds inte bara just nu hos Hsan. I mars nästa år ska han återigen upp i rätten. En före detta patient har stämt honom på 6,2 miljoner kronor. Tronner ska enligt stämningsansökan ha struntat i att informera patienten om en större tumör i ena njuren. På grund av det gick sjukdomen så pass långt att det blev för sent att rädda njuren.

När vi söker den cancersjuke patienten visar det sig att han kommer att missa rättegången. Han har dött.

Telefonsignal:
– Engelbrektskliniken.

God morgon, mitt namn är Nuri Kino jag ringer från radioprogrammet Kaliber. Jag söker Karl-Erik Tronner.
– Han är tyvärr inte här idag.

Tronner är försenad
Engelbrektskliniken

Karl-Erik Tronners mottagning Engelbrektskliniken ligger på centrala Östermalm.

Det är jättetidigt på morgonen på Östermalm, solen har inte gått upp och hela stan verkar sova. Jag är på väg till Karl-Erik Tronners mottagning. Idag har han drop in-tid mellan sex och åtta. Annars får man vänta tills nästa år, om man ska boka. Det jag ska göra är att gå dit och föreslå försäkringsbedrägeri med falskt läkarintyg. För att dokumentera det som händer har jag satt på mig en dold mikrofon.

Men Karl-Erik Tronner i försenad och en tapper skara patienter står utanför kliniken och huttrar i snålblåsten. Plötsligt kommer han inswishande i ilfart i sin svarta BMW.

Vi som har samlats här idag får skriva upp oss på en lista. Jag hamnar på plats fem i kön och sätter mig och väntar i en liten soffgrupp utanför hans undersökningsrum.

Efter varningarna som utdelats av Hsan gjorde socialstyrelsen 2006 en omfattande utredning av Karl-Erik Tronners läkarverksamhet. Men redan innan det hade han granskats av socialstyrelsen. Bland annat efter att personal – härinne på Apoteket Elgen – reagerat på hans utskrivning av mediciner och anmäler detta till socialstyrelsen.

Apotekspersonalen reagerade och tyckte att många av hans recept såg konstiga ut. I vissa fall har patienter inte ens förstått varför de fått just den medicinen.

Det handlade till exempel om recept på värktabletter, starka bantningsmedel, beroendeframkallande sömntabletter och så kallade dopningspreparat.

I en del av socialstyrelsens granskning från 2006 kom man fram till att Karl-Erik Tronner under två månader skrivit ut 32 recept till 15 personer avseende narkotiska preparat, vilket gjorde utredarna misstänksamma.

De slog då fast att han brutit mot lagar och författningar avseende förskrivning av narkotiska preparat. Dessutom fann man att han inte hade antecknat utskrivningarna i journalerna.

Staffan Blom är chef på tillsynsenhet på Socialstyrelsen i Stockholm.
– Det har varit allvarliga ärenden och tittar vi förskrivning och journalföring och intygsskrivning
Den här läkaren har gång på gång brutit mot reglerna och fått varningar och ni har begärt handlingar i flera fall som han helt har ignorerat. Ändå jobbar han kvar som läkare, vad tänker du om det?
– Samhället ställer generellt väldigt höga krav på ett ingripande mot en persons legitimation, och så ska det vara. Det är viktigt att man har väldigt mycket på fötterna innan man går och begär olika typer av behörighetsinskränkningar.

Tillsynschef ville dra in legitimationen

Socialstyrelsen har nu lagt ner utredningen. Och valde att varken föreslå en disciplinåtgärd eller att polisanmäla honom. Trots att man kommit fram till att han begått allvarliga fel.

Redan för några år sen gjorde Tv3-s program Insider ett program som hette ”Skräckläkarna” där Karl-Erik Tronner var en av de granskade. Då sa Tronner så här:

– Varför ska jag hålla på att röra i den här skiten för. Jag har alltså 8000 patienter som kommer som är ganska nöjda. Jag har kungahus och artister och allting och varför ska de komma till mig om jag var så dålig och förskräcklig.

Men den dåvarande tillsynschefen Lennart Rinder på socialstyrelsen i Stockholm ville då dra in Karl-Erik Tronners legitimation, till skillnad från Staffan Blom. Lennart Rinder sa då så här om Karl-Erik Tronner.
– Jag tycker det är så omdömeslöst så att det är upprörande. Jag har den åsikten att har man så dåligt omdöme och det upprepas så ska man inte ha det stora förtroende som det innebär att vara legitimerad sjukvårdspersonal.

Det finns flera olika sätt att anmäla en läkare. Har han gjort ett fel i vården kan patienter anmäla läkaren till HSAN som kan utdela en erinran eller en varning. Är felet grovt kan de besluta om att dra in läkarens legitimation. Patienter KAN också polisanmäla läkaren om dom tycker att han begått ett lagbrott, men både Hsan och socialstyrelsen SKA enligt lag polisanmäla om de misstänker att allvarliga brott har begåtts.

Vi begär in handlingar om Karl-Erik Tronner av Hsan som sammanlagt har anmälts dit åtta gånger. Tre av anmälningarna har lett till varningar, tre av fallen är pågående. Ett av fallen har vidarebefodrats till patientnämnden och ett fall har avskrivits.

Skriver ut falska sjukintyg

Vi har också begärt in handlingar från Socialstyrelsen och kronofogden. Vi har pratat med flera av hans patienter. Den samlade dokumentationen visar att han i sin yrkesutövning vid flera tillfällen KAN ha brutit mot lagen.

Patienter vi har pratat med berättar att han skriver ut falska sjukintyg, ruckar på sekretessen och pratar med patienter om andra. Han har också skrivit ut läkemedel som normalt bara förskrivs av njurmedicinska specialister, mediciner som även kan användas som bloddoping inom idrotten. Vid en genomgång av Karl-Erik Tronners patientjournaler har Socialstyrelsen också funnit att han i flera fall inte journalfört sina förskrivningar av narkotikaklassade läkemedel.

Det är drop-in tid och klockan är strax över sju på morgonen. Jag sitter här i väntrummet på Karl-Erik Tronners mottagning. Han själv är i ett rum här bredvid och behandlar en av patienterna. Precis när jag och de andra blev insläppta här tidigare – så var han så stressad att han gav hela bibban med patientjournaler till en av de som kommit hit för att få hjälp. Sen försvann han in på sitt kontor. Men nu ligger den här bibban med patientjournaler här framför mig på soffbordet mitt bland skvaller- och morgontidningar. Vem som helst i väntrummet kan ta del av vad de andra har för sjukdomar.

Vi vill själva ta reda på hur seriös den här läkaren är. Med dold mikrofon ska vi kontrollera OM han bryter mot lagen.

Karl-Erik Tronner säger att han skriver alla sina journaler på skrivmaskin. Jag säger att jag behöver ett falskt intyg så att jag kan avboka en dyr charterresa.

Tronner ställer upp med en gång

Jag och min tjej har beställt en resa till Maldiverna och nu har jag fått jobb i Malmö.

– A men säg det då, jag kan skriva ett intyg. När ska du åka?

Första december.
– Det är bara det att du är här lite tidigt, en akut maggrej går över på 14 dar. Det var inte så jävla bra. Om jag skriver ett intyg till dig idag skulle de jaga skiten ur dig för att du skulle bevisa att du inte skulle vara frisk på 14 dar. Det är bättre att jag behandlar dig idag, och du kommer nästa vecka. Du får lite medicin av mig idag så kommer du 27:e-28:e och då har de inte en suck. Då skriver jag att du är fan så mycket sämre och livet är jävligt och att du måste avbeställa.

Vad har du skrivit nu då?
– Akuta besvär med diet och motion och vila med behandling med pantoloc.

Karl-Erik Tronner ställer upp på en gång. Efter att jag har betalat arvodet på 600 kronor lovar han att skriva ett falskt läkarintyg vid nästa besök. Men han tycker att det var dumt att jag redan ringt resebolaget. Han säger också att jag inte får prata om intyget med någon annan. Och jag får absolut inte ringa resebolaget förrän jag vid nästa besök på hans inrådan ska låtsas att ha blivit ännu sjukare.

Håkan Eriksson är professor och läkare. Han ser mycket allvarligt på de ärenden som Tronner har figurerat i. Flera av dem ser han som rent kriminella.

”Det borde prövas av åklagare”

– Jag tycker att det är djupt tragiskt att ett sånt här fall kan komma upp.

Och man har inte ens brytt sig om att anmäla honom från Hsan och Socialstyrelsen, vad tycker du om det?
– Jag tycker det är konstigt. Om man förskriver narkotika till narkomaner och gör detta i flera fall så ser jag det som liktydigt som langning av narkotika och det ska prövas som annan langning av narkotika.

Om man inte bryr sig om att föra journaler?
– Det är oetiskt naturligtvis. Varje läkare bör föra journaler så man vet hur patienterna är behandlade.

Om man skriver ut falska intyg?
– Det är bedrägeri.

Borde det här som vi räknat upp ha prövats av en domstol?
– Det borde i alla fall prövas av en åklagare.

Vi ringer Karl-Erik Tronner för en intervju. Men inte heller den här gången lyckas vi tag på honom när vi uppger att vi är journalister.

Det händer väldigt sällan att läkare polisanmäls av Hsan och socialstyrelsen. Bo Örneryd på Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd där man förra året utredde 4500 ärenden.

– Det är mycket sällsynt. Vi gör kanske en eller två per tio år.

Hur kommer det sig?
– Vi är skyldiga att anmäla brott om vi ser det i disciplinärenden men vi ser inte det oftare än så. Vi upptäcker inte det oftare än ett par gånger varje decennium.

Bara fyra läkare har polisanmälts

Både Socialstyrelsen och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd är alltså skyldiga enligt lag att anmäla brott till polisen om straffpåföljden är fängelse. På socialstyrelsen har man anmält något fler: fyra läkare de fem senaste åren.

När fel begås kan det få stora konsekvenser för patienter. Läkaren mister oftast inte ens sin legitimation, ställs inte inför rätta och kan fortsätta sin verksamhet som vanligt.

För att få bukt med problem, felaktigheter, försummelse och vanvård beslutade regeringen i april 2007 om en översyn av lagstiftningen – den så kallade Patientsäkerhetsutredningen. I december kommer resultatet att presenteras. Men redan nu – i veckan – har utredaren läckt uppgifter om utredningen.

Sändning från Ekot:
– Patienternas säkerhet ska öka med strängare syn på misstag i vården.
– Det ska inte i framtiden gå att komma undan med en varning eller erinran för sjukvårdande personal som blir anmälda, berättar hovrättsrådet och utredaren Lars Lundgren.
– Vi vill ersätta det nuvarande systemet med ett effektivare och mer ingripande system.
Ett av förslagen i utredningen går ut på att dagens system med varning och erinran försvinner och ersätts med ett system där den anmälde läkaren eller annan sjukvårdande personal måste genomgå en prövotid med mycket noggrannare övervakning än i dag.

Frågan om polisanmälningar tas inte upp i utredningen

Man har länge varit medveten om bristerna i tillsynen av läkare i Sverige, och med utredningen förväntas man komma åt problemen. Vad säger utredningen om att man inte polisanmäler vid misstanke om brott?

Per-Anders Sunnesson är utredningens huvudsekreterare. Enligt honom har man inte ens tagit upp frågan i utredningen.

– Det har vi inte gjort. Vi har inte funnit skäl att göra en djupare analys. Det finns lagstiftning som säger att om tillsynsmyndigheten gör bedömningen att ett brott kan ha begåtts för vilket fängelse kan föreskrivas så ska det göras en polisanmälan.

När socialminister Göran Hägglund som patientsäkerhetsutredningen ska lämnas in till nås av nyheten blir han överraskad.
– Ja, det förvånar mig kanske litet, då får vi kontrollera hur det hänger ihop. Det är rimligen så att den som gör det som lagstiftningen är ett brott … om man som myndighet kontrollerar en verksamhet och upptäcker att det begåtts brott så ska de anmälas.

Dessutom tycker han att man ska förstärka lagen och tvinga myndigheterna att anmäla läkare till polisen oftare.
– Ja, det tycker jag att det är rimligt att det är på det viset. Är det så att man begår brott i samband med sin tjänsteutövning så ska det prövas precis som när du och jag begår brott.

Justitiekanslern överväger att vidta åtgärder

När justitiekansler Göran Lambertz tar del av Kalibers uppgifter om att Hsan och Socialstyrelsen i väldig begränsad omfattning polisanmäler läkare som kan vara skyldiga till allvarliga brott överväger han att vidta åtgärder mot myndigheterna.

– Om det är på det sättet som du säger att de i sin yrkesutövning har begått ett sånt brott som det föreskrivs fängelse för då har de gjort fel, och då borde de ha gjort en polisanmälan enligt lagen och de ska följa lagen.
Nu har de inte gjort det, vad tycker du om det?
– Då har de gjort fel och då ska de kritiseras för det. Så jag har möjlighet att ta upp ett ärende om det här. Visar det sig att det finns klara indikationer om att det förekommit fel så kan det vara en sak för mig att ta upp och granska.

Nu återstår bara en sak. Vad tycker Karl-Erik Tronner själv om alla de anmälningar och utredningar som riktats mot honom?

Vi har försökt att nå Karl-Erik Tronner i flera månader så att han kan ge sin syn på alla de anmälningar och utredningar som riktats mot honom. Vi har ringt och lämnat meddelanden utan att få några svar. Vi har inget annat val än att besöka honom igen på hans klinik.
Hej, jag heter Nuri Kino och jag kommer från radioprogrammet Kaliber på Sveriges radio.
– Är den där på?

Ja, men jag kan stänga av. Nu sänder vi på söndag, jag kan stänga av så kan du prata. Du måste få tillfälle att bemöta kritiken.
– Jag vill inte.

Men varför inte? Det är ganska grava anklagelser som kommer att riktas mot dig. Du vill inte bemöta kritiken?
– Nej.

Du har fått ett antal varningar genom åren, vad har du att säga om det … Nej, inte dra i mina kläder. Inte knuffa, jag kommer ut.



 

Du gillar kanske också...