SD-topp avslöjad som rasist

En av Sverigedemokraternas ledande politiker i Malmö sprider rasism under anonyma signaturer på nätet. Det visar journalisten Elin Fjellmans och min granskning i Sydsvenskan.

Sydsvenskan 22 augBakom anonyma alias har SD-politikern Eva-Marie Olsson varit en flitig skribent på olika sajter på nätet såsom Petterssons gör skillnad, Avpixlat och Dispatch International.

Hon använder ord såsom ”mussar” och ”negroider”. Hon har skrivit att det är svårt att förhindra att muslimer ”ynglar av sig”.

Eva-Marie Olsson är Sverigedemokraternas partisekreterare i Malmö och sitter som nämndeman i tingsrätten. Hon har flera politiska uppdrag och får lön av Malmös skattebetalare.

Läs artikeln i Sydsvenskan.

Kredd också till bloggen ”Inte rasism, men…” som också har kartlagt Eva-Marie Olssons nätkommentarer.


Mer i media efter publiceringen:

Aftonbladet | SD-topp avslöjad som rasist – tar time out

Svt | Timeout för SD-politiker

Kvällsposten | Ledande SD-medlem skrev rasistiska inlägg

Skånskan | SD-topp tvingas ta time out efter rasistskandal

Tv4 | Politikern spred rasism på nätet – nu tar hon time-out

Resumé | Ledande SD-politiker avslöjad för rasistiska inlägg

Metro | SD-topp skrev om ”mussar” och ”negroider”

Dn | SD-politiker bakom rasistiska utspel på nätet


Detta har hänt:

Efter granskningen beslöt en enig styrelse för Sverigedemokraterna i Malmö att Eva-Marie Olsson tar en time-out. Hon kommer inte att delta i valrörelsen eller fortsätta med sina politiska uppdrag.

Läs mer här.

Samtidigt utreder tingsrätten i Malmö om Eva-Marie Olsson får sitta kvar som nämndeman.

Om det kan du läsa här.


Läs hela artikeln här:

Malmö. En av Sverigedemokraternas ledande politiker i Malmö sprider rasism under anonyma signaturer på nätet. Det visar vår granskning.
– Jag är ingen perfekt människa, säger Eva-Marie Olsson (SD).

Eva-Marie Olsson är högt uppsatt inom SD i Malmö som partiets politiska sekreterare. Hon är förtroendevald som ersättare i förskolenämnden samt sociala resursnämnden och är dessutom nämndeman i tingsrätten.

Inför valet står hon på femte plats till kommunfullmäktige och har därmed stora chanser att ta plats i stadens högsta beslutande politiska församling.

Bloggen ”Inte rasist, men…” har pekat ut Eva-Marie Olsson som en skribent som gör rasistiska, anonyma inlägg på nätet. Sydsvenskan har gjort en egen granskning av inlägg på nätet och kan nu visa att det stämmer.

Under signaturen xx-övik har Eva-Marie Olsson skrivit kommentarer på främlingsfientliga sajter såsom Avpixlat och Dispatch International. Hon har använt ord som ”negerslaven” och ”mussar”.

Eva-Marie Olsson har även skrivit att det är svårt att förhindra att muslimer ”ynglar av sig”.

Kommentarerna är anonyma, men alla xx-öviks inlägg kommer från samma personliga kommentarskonto (Disqus) som är döpt till ”eolsson”.

När Sydsvenskan går igenom kommentarerna hittar vi flera inlägg där xx-övik skrivit i en mer städad ton. Ett av inläggen har undertecknats med ett riktigt namn: Eva-Marie Olsson SD.

I flera av kommentarerna hänvisar också signaturen till andra inlägg hon skrivit på den rasistiska bloggen ”Petterssons gör skillnad”. På bloggen använder hon signaturen ”Eva-Marie”.
– ”Petterssons gör skillnad” är en hatsajt som har ett öppet och grövre rasistiskt språkbruk som även länkar vidare till andra högerextrema sidor, säger Jonathan Leman, researcher på stiftelsen Expo som granskar högerextremism.

På den rasistiska bloggen skriver ”Eva-Marie” följande om en antirasistisk demonstration: ”Jag känner här att om den växande negroida populationen i Malmö inte trivs i mitt land då finns det 54 afrikanska länder, så vad väntar ni på?”

Henrik Johansson driver den antirasistiska bloggen ”Inte rasist, men…” som har skrivit om Eva-Marie Olssons kommentarer.
– Det här handlar om klassiskt rasistiska uttalanden som är grovt nedsättande mot den muslimska befolkningen. Att skriva att muslimer ynglar av sig är att jämföra med djur. Man brukar ju inte säga så om människor, säger han.

Eva-Marie Olsson har jobbat många år inom kommunen som vårdbiträde och barnskötare.

I juli förra året fick hon politiska uppdrag för Sverigedemokraterna. I september fick hon jobbet som politisk sekreterare för SD i Malmö och därmed halvtidslön betald av Malmös skattebetalare. Efter det upphör de grövsta inläggen på nätet.

Sydsvenskan sökte Eva-Marie Olsson under flera dagar, men hon ringde aldrig tillbaka.

På torsdagsmorgonen möter Eva-Marie Olsson Sydsvenskan tillsammans med kommunalrådet Magnus Olsson i Stadshuset för att presentera Sverigedemokraternas valplattform.

Efter genomgången visar vi en av kommentarerna där signaturen xx-övik undertecknat med ”Eva-Marie SD”. Vi vill veta om hon står för de saker som skrivits. Men Eva-Marie Olsson vill inte prata om kommentarerna.
– Det har vi inte som en punkt i vårt valmanifest, säger Eva-Marie Olsson.
– Det räcker så, avbryter Magnus Olsson.

Vad menar ni, får vi inte ställa frågor om detta?
– Vi pratar bara om vårt valmanifest, säger Eva-Marie Olsson.

Men är det du som ligger bakom xx-övik?
– Så då tackar vi för oss, säger Eva-Marie Olsson.

När vi förklarar att vi tänker skriva om hennes nätkommentarer knuffar hon ut oss ur sitt rum och slår igen dörren.

Sent på torsdagen bekräftar Eva-Marie Olsson att det är hon som ligger bakom de rasistiska kommentarerna på nätet. Till slut svarar hon på våra frågor i ett mejl.

Hur menar du när du skriver: ”Hur dom ynglar av sig är inget vi kan göra något åt det är deras Allah som styr”?
– Jag vill minnas att jag citerar ett uttalande från en person inom skolvärlden, som handlar om ett samtal med en muslimsk kvinna.

Varför använder du ord som ”mussar” och ”negroider”?
– Möjligt att jag i ett upprört tillstånd uttryckt mig på detta sätt och det beklagar jag.

Tycker du att de orden är rasistiska?
– Jag är ingen perfekt människa och ibland kan jag uttrycka mig klumpigt.

Varför skriver du på den rasistiska bloggen ”Pettersons gör skillnad”?
– Känner inte igen mig i den beskrivningen och jag skriver inte längre på Pettersons.

Varför skriver du som förtroendevald anonyma kommentarer och inlägg om bland annat politiska frågor?
– Vid tillfället var jag inte politiker och om jag minns rätt har jag inte varit anonym.Du gillar kanske också...