Ostraffade ”Svenssons” allt oftare i stora knarkmål

Allt fler tidigare ostraffade döms till långa fängelsestraff för grova narkotikabrott. Trenden har noterats av åklagare runt om i landet och våra siffror visar att det stämmer.

”I lagens namn” tittar i det här avsnittet närmare på en utveckling som fått åklagare, tull och polis att klia sina huvuden.

För de som döms för de allra grövsta narkotikabrotten i Sverige är allt oftare ostraffade sen tidigare. Många gånger lever de till synes skötsamma och ordnade liv. Med fasta jobb, partners och kanske barn.

Det handlar om personer som på olika sätt tar emot, förvarar eller transporterar stora mängder knark åt den organiserade brottsligheten. Men riskerna är stora. De som grips med betydande mängder narkotika kan få upp till tio års fängelse.

Det här avsnittet handlar om de som har valt att sätta hela sina liv på spel för att tjäna snabba pengar. Men det handlar också om de som lämnats kvar i frihet och som får ta hand om allt som blir kvar.

Sandra och Jonna är två av dem som fått sina liv vända upp och ner när deras partners gripits av polisen för grova narkotikabrott.


Mer i media efter publiceringen:

Ekot | Många tidigare ostraffade döms för grova narkotikabrott

Tv4 Nyheterna | Narkotikabrott – var tredje dömd tidigare ostraffad

Omni | Allt fler ostraffade döms för grova narkotikabrott

Aftonbladet | Allt fler knarkdömda tidigare ostraffade