Hundratals husdjur våldtas i Sverige

Hundratals husdjur utsätts varje år för sexövergrepp i Sverige. Det visar siffror från Sveriges veterinärförbund.

Och det är lagligt. I dag finns det inget uttryckligt förbud mot att ha sex med djur.

– Det är inte lika invecklat som att ha sex med människor, säger Magnus 24 år, som är en alla dem som har sex med djur.

Lyssna på reportaget och hör om en porrindustrin som får härja fritt, om hur djur måste avlivas efter övergreppen, och om Magnus som förgriper sig på djur.

Lyssna på reportaget     

Reportaget är gjort tillsammans med journalisten Jonas Alsgren.


Mer i media efter publiceringen:

Aftonbladet | Hundratals djur våldtas i Sverige

SvD | Sexövergrepp på djur växande problem

Expressen | Allt fler sexövergrepp på djur

P4 Uppland | Bodström ryter i mot djursex

Aftonbladet | Veterinärer kräver lag mot djursex

P4 Uppland | Flera motioner om förbud mot djursex

Reportaget fick även genomslag internationellt. Bland annat i fransk och spansk media. Men även i Danmark och i Norge där NRK sände delar av reportaget.

2013 blossade debatten om ett förbud mot tidelag upp igen och med anledning av det sände SR Minnen vårt reportage.

SR Minnen | Tidelag – brottet som i alla tider väckt avsky


Detta har hänt efter publiceringen:

Efter reportaget krävdes det från många håll ett förbud mot tidelag. Bland annat på debatt- och ledarsidor.
Sveriges veterinärförbund, Lantbrukarnas riksförbund och Svenska kennelklubben var några av dem som krävde att regeringen skulle införa en lagändring.

Frågan väcktes också i riksdagen där riksdagsmän vädjade till justitieministern genom skrivelser och genom en interpellation att genomföra en lagändring.

Sammanlagt lades det också sju nya motioner om ett nytt förbud, som en följd av vårt reportage.

Jonas Alsgren och Mikael Funke.

Djurskyddsmyndigheten fick då till uppdrag att utreda frågan och kom dels med en rapport om omfattningen 2005, och en utvärdering av lagen 2007.

Myndigheten menade då att lagen borde stärkas och att ett tillägg skulle göras:

2 a §
Sexuellt umgänge med djur samt andra handlingar
där djur används av människor för sexuella ändamål
är inte tillåtna.

Men myndigheten lades ned den 1 juli 2007 och regeringens hållning har sen dess varit att djurskyddet som redan finns är tillräckligt.

Inte förrän i juni 2009 svängde regeringen då jordbruksminister Eskil Erlandsson bestämt sig för att han vill göra djursex olagligt.

2013 beslutades det till slut att tidelag ska skrivas in i djurskyddslagen och ska kunna ge två års fängelse. Lagändringen träder i kraft den 1 april 2014.


Läs hela radiomanuset här:

– Man måste locka dem till sig först. Jag brukar plocka gräs och lägga in och försöka göra så att de kommer närmare, berättar Magnus 24 år.
Det är kväll och Magnus är klädd i svarta jeans och blå jacka. Han går längs en grusväg som leder till ett stall som ligger i ett naturområde i Uppsala och det här är inte första gången han är på väg dit.

Brukar passa grannens hund

Förutom hästar har fantasierna mest handlat om hundar och det var i högstadiet som allt började.
Det var då Magnus förstod att han tände på djur.

– I början var det ju att man bara fantiserade om det. Men sen började jag kolla upp i faktaböcker om hästar och hundar. Försökte kolla på sånna bilder och sånt. Då hade jag inte tillgång till internet här.

Men vad är din dröm då?
– Det är väl egentligen två saker. Dels så att suga av en hund eller en häst och att bli påsatt av en hund också.
Då och då har Magnus fått passa grannens hund. Men när han har förgripit sig på hunden har han inte lyckats få den att göra som han vill.

Grannen vet ingenting.

– Jag tycker inte det är fel på något sätt. Vi utnyttjar ju djur till så mycket annat då kan man väl ha sex med dem också.

Hundratals husdjur drabbas varje år

När det gäller just husdjur räknar Sveriges veterinärförbund med att hundratals hundar och katter skadas varje år efter att de har utsatts för sexuella övergrepp i de svenska hemmen.

Johan Beck-Friis som är djurskyddsansvarig på Sveriges veterinärförbund har gjort uträkningen.
– Jag tycker att det är en skrämmande hög siffra att det är så pass många djur som utsatts för sex av människor och blir skadade mer eller mindre allvarligt. Jag tror dessutom att det är en allvarlig undervärdering av den verkliga siffran. Det verkliga antalet djur som råkar ut för de här övergreppen.

Hur tänker du då?
– Jag tror att en del av de djurägare eller personer som har sex med djur inte tar sitt djur till veterinären om det blir skadat. Man är rädd att det där ska komma ut på något sätt.

Vad känner du inför det?
– När man sätter sina egna drifter och behov framför djurens välbefinnande på det här sättet, då tycker jag att man har gått över gränsen sedan länge.

Framme vid stallet står det tre-fyra hästar och betar i en hage. Oftast tas de in i stallet under natten, men just den här kvällen har hästarna lämnats ute. Det lämnar det helt fritt för Magnus att förgripa sig på hästarna.

– Man får ju börja försiktigt liksom, säger Magnus.
– Det är ju inte bara pang på sådär, utan hästen måste känna sig bekväm först.

Hur menar du då?
– Ja… Den vill ju inte att man ska börja pilla där på en gång, utan man får först vänja den vid ens närvaro annars kan de bli skrämmda och gå iväg. Det är ett ganska stort och tungt djur som kan explodera som en fjäder när som helst om man skulle göra någonting fel. Därför gäller det att ha lite koll.

Enormt utbud på internet

– Det här verkar vara någonting som är på frammarsch, säger Johan Beck-Friis på Sveriges veterinärförbund.
– Vi har sett på internet ett antal chattsidor och diskussionsinlägg där man håller på att prata om vilket djur som är skönast att ha sex med och så vidare, och det här är nog ett symtom på att det pågår en verksamhet därute som vi inte tror på att den sker.

På internet är utbudet enormt. Söker man på ord som djursex så får man tusentals träffar. Det är lätt att hitta sidor där man kan ladda ner filmer där människor förgriper sig på djur.

Det finns också en uppsjö med chattforum där folk som gillar djursex träffas.

I en annons vill en kille från Gävle ha sex med djur och söker efter djurägare. I en annan annonserar ett medelålders par som har en blandras efter andra par som också har hund för ett lånbyte.

Många lägger också upp egna bilder till annonserna där de har sex med sina djur för att visa att de menar allvar.

På en annan sida söker en trettioårig kvinna, bosatt i Skåne, efter nya medlemmar till en djursexklubb.

– Jag tror att de flesta har nog tänkt det någon gång, många blir nog äcklade första gången de tänker på det här, men jag tror att det är ganska vanligt, säger Magnus.

Magnus flickvän vet ingenting

För Magnus har det här varit en stor tung hemlighet. Han har fått smussla mycket, dels med bortförklaringar om varför han tar långa promenader, men också ett smusslande med brända datafiler på cd.

Hans flickvän vet ingenting om hans läggning och han har inte tänkt att berätta det för henne. Men än så länge verkar dubbellivet fungera, men tankarna tränger på om varför han tänder på djur.

– Jag vet inte, men det kanske känns lite enklare också. Djuren är ju bara ute efter att para sig. Men det är lite mer invecklat med människor.

Men hur vet du att djuren vill det här?
– Ja, det får man väl hålla lite koll på, hur de reagerar och sådär, om de inte svarar på det man gör så vill de inte och då får man respektera det och gå därifrån.

Och tror du att du alltid kommer kunna hålla den gränsen?
– Ja, det tror jag faktiskt. Jag hoppas det.

Veterinärer vittnar om övergreppen

Vi är på Hundstallet i Stockholm. Bakom tjocka vitmålade järngaller rör sig otåligt schäfrar, border collies och labradorer fram och tillbaka.
Det är hundar som har omhändertagits för att de har vanvårdats, eller att ägaren inte klarat av dem. Hit kommer en del av de djur som fallit offer för utövare av djursex.

Föreståndaren Ulrika Ek berättar att man ett par gånger per år får in hundar som är svårt åtgångna efter att ha blivit utnyttjade av sin husse eller matte.

– Dels är det rent fysiskt, att man ser på hunden att den har blivit utsatt för någonting. Man känner bak mot länden på hunden och den ömmar på vissa ställen. Och sen att en del personer ställer en del konstiga frågor eller uppför sig på ett sätt som inte verkar helt okej, säger Ulrika Ek.

Ett exempel är en schäfertik som formellt blev omhändertagen för vanvård, men som också utnyttjats sexuellt av sin husse.

– När hunden kom in så var rumpan uppfläkt lite grann. Alltså den hade spruckit. Det var väldigt tydligt. Hon ömmade på hela ryggen bak från mitten och bak kunde man knappt klappa på henne. Hon var väldigt rädd om sin bakdel överhuvudtaget. Och hon skrek. Och sen gick hon undan och var väldigt tillbakadragen.

Vem var det som hade gjort det här, vem var den här personen?
– Det var en till synes helt vanlig person. Det kan vara din granne. Det var inga konstigheter alls för övrigt med den här människan. Skötte sitt jobb och hade familj. Det var inga konstigheter.

Det är alltså inte bara enstaka hundar som skadas. Lågt räknat säger Sveriges veterinärförbund att det handlar om tre till fyrahundra hundar varje år.
Siffran baseras på en stor brittisk undersökning som visar att mer än var tjugonde hund och katt som inte skadats i olyckor fått sina skador just efter sexuella övergrepp. Det handlar om skador i vaginan, på testiklar eller penis. Många var så illa åtgångna att de fick avlivas.

Veterinärer vittnar om skadorna

Även i Sverige vittnar veterinärer om hur allvarliga skadorna kan vara.

– Här har vi ett höj- och sänkbart bord som vi kan lägga upp stora, tunga hundar på, så att man inte behöver lyfta upp dem. Så kan man hissa upp dem så här.
Anna-Lena Hellkvist jobbar som distriktsveterinär i Enköping. Där har man på senare tid fått ta hand om flera djur som utnyttjats sexuellt. Ett fall gäller ett husdjur som inte gick att rädda.

– Det var en katt som kom hem och på något vis hade fått något uppkört i analöppningen. Det gick inte att rädda livet på den katten, för det var en sån kraftig skada. Så vi hade svårt att se hur den hade kunnat skada sig själv på det här viset.

Men hur kom ni i kontakt med det här, var det någon som ringde er?
– Ja det var kattägaren själv som kom in med den efter att katten kommit hem, svårt sjuk. Det är fruktansvärt, säger Anna-Lena Hellkvist.

Förutom de rent fysiska skadorna far djuren även illa psykiskt. Det säger Johan Beck-Friis, djurskyddsansvarig på Sveriges veterinärförbund.
– Ja, de kan bli tillbakadragna, de kan bli rädda för människor, de drar sig undan så mycket de kan för de vet att ofta när det kommer en människa så är det någonting obehagligt som pågår. Hunden upplever många gånger det här som ett straff, en fysisk misshandel.

Inte förbjudet att ha sex med djur

Men trots att många djur skadas finns det inte något uttryckligt förbud i Sverige mot att utnyttja djur sexuellt. Sex med djur är olagligt bara om det kan bevisas att det varit frågan om djurplågeri.

Det räcker alltså inte med att åklagaren kan bevisa att djuret utsatts för sexuella övergrepp. Han måste också kunna bevisa att djuret lidit fysiskt eller psykiskt. Det är mycket svårt berättar juristen och djurskyddsexperten Helena Striving.

– För att det ska kunna finna plats under djurplågeristadgandet då måste man kunna visa att djuret utsatts för lidande genom det här som hände.

Och det kan var svårt i vissa fall då?
– Djuret kan ju inte själv berätta det här.

Helena Striving har gått igenom samtliga djurplågeridomar de senaste 20 åren. Hon kan konstatera att bara ett fåtal personer som har dömts för djurplågeri efter att ha förgripit sig sexuellt på kor och hästar. Inte en enda person har dömts när det gäller husdjur.

Hund återvände till ägaren efter övergrepp

Vi återvänder till Hundstallet i Stockholm. Kanske hittar man ändå där det allra tydligaste exemplet på hur skyddet fungerar idag.
Schaäfertiken som man tog om hand och som utnyttjats sexuellt av sin husse var inte tillräckligt skadad för att det skulle betraktas som djurplågeri.

Och att ha sex med sitt djur är ju inte olagligt.

– Det som hände var att hunden gick tillbaka till ägaren med restriktioner om att den skulle få gå ut si och så mycket, och den behövde vila si och så mycket. Ingenting om att den blivit sexuellt utnyttjad, utan restriktionerna gällde endast hundens övriga välmående. Den ska ha mat på vissa tider och så vidare, säger föreståndaren Ulrika Ek.

Så hunden gick tillbaka till ägaren som hade förgripit sig på den?
– Ja.

Och vad tänkte ni då?
– Det var ju en svart dag.

*********

Videobutiken Kvarnen har rykte om sig att vara en av de bästa videobutikerna i Uppsala. Här finns störst utbud när det gäller vanliga filmer. Men det finns också många porrfilmer. I porrhörnan på översta hyllan bakom komedisektionen står djursexfilmerna väl exponerade.

Här finns titlar som ”The pissing lady with the dog”, ”Farm girl” och ”French hot dog”. På omslagen ser man hur människor har sex med bland annat hundar och hästar.

Vilka är det som hyr de här filmerna?
– Det är blandat, olika. Folk som du och jag, säger mannen bakom kassan.

Vad tänkte ni när ni tog in dem då?
– Om man ska resonera om allt så kan man inte göra någonting. Då blir allt du gör fel.

Och så här låter det när vi ringer runt till lite olika videobutiker.

– Nyhavn Shop.

Hej, har ni några djursexfilmer?
– Jajamensan, det har vi.

Vad är det mesta ni har från?
– Du, jag tror det är en del från Östeuropa.

– Brailianskt mycket, tyskt en del, säger en annan affär.

– Det är helt nyproducerat, säger ännu en.

Tyska åklagare slog larm om svenska djursexfilmer

Sverige är också ett av få länder där det är tillåtet att producera djursexfilmer. För några år sedan slog tyska åklagare larm om att många djursexfilmer importerades från Sverige till Tyskland.

Bara under en månad inledde de tyska åklagarna rättssak i femhundra fall mot postorderfirmor i Sverige, och mot beställare i Tyskland.

Vi ringer till Tomas Bollhem som driver ett annat stort postorderföretag som säljer djursexfilmer i Sverige. Hans företag heter Wild West Video.

Hej, jag ringer från Sveriges Radio och har några frågor om att du säljer djursexfilmer. Hur länge har du sålt sånna?
– Det är kort tid, ett år kanske.

Varför började du med det?
– Inget direkt skäl. En produkt som alla andra.

Vilka är det som producerar dem?
– Det vill jag inte uttala mig om.

Varför inte det?
– Varför ska jag göra det?

Videobutikerna och återförsäljarna säger att de inte har några planer på att sluta sälja och hyra ut djursexfilmer. För Kvarnen video handlar det om pengar.
– Vi är affärsmän. Det är bara för att det är affärsmässigt.

– Om det finns ett starkt motstånd mot det här måste man ju lagstifta mot det. Det ärju så med allting här, säger Tomas Bollhem på Wild West Video.

Men hur tror du att djuren påverkas av det här?
– Ja, hur ska jag veta det. De kan ju inte prata. Jag svara inte på några fler frågor. Hejdå.

”Vi måste införa ett förbud”

Gustav Fridolin är riksdagsman för miljöpartiet.
– Jag tycker att det är vidrigt att djur utnyttjas och exploateras för människors vinning på olika sätt. Jag tycker inte det är rätt med djurporr. Jag tycker att vi måste förbjuda det i Sverige. Sverige är ett av de få länder där det faktiskt är tillåtet att producera djurporr och då måste vi täppa till den luckan i lagen, säger han.
I flera år har Gustav Fridolin kämpat för att det ska bli förbjudet med tidelag och djurporr.

Tidelag var före 1944 ett brott och reglerades i samma lag som homosexualitet. När det förbudet försvann togs också tidelagsförbudet bort.

Men Gustav Fridolin menar att man nu måste sätta djurskyddet i fokus.

– Hönor som blir penetrerade i kloaköppningen, ston eller hundar som blir våldtagna, får fastkedjade mellan höbalar. Djuren kan inte ge sitt tillkännagivande och säga om det är någonting de vill gå med på att ha sex med någon och då ska det också vara förbjudet.

En majoritet vill inte ha ett förbud

Men Gustav Fridolin är mycket ensam om den här åsikten i riksdagen. I mars förra året röstade riksdagen om den motion han lade fram om att införa ett djursexförbud.
Bara fem miljöpartister och en folkpartist röstade för förslaget. En förkrossande majoritet sa nej.

En av dem som sa nej, var Tobias Krantz (FP).

– Alltså det här handlar om att man misshandlar djur och att djur far illa och det finns det redan idag lagar, regler och bestämmelser emot.

Men de senaste 20 åren, när det gäller husdjur som utsätts för sexuella övergrepp, så är det inte en enda person som dömts för djurplågeri. Fungerar det bra då?

– Jag är inte expert på hur djurskyddslagstiftningen exakt ser ut. Därför vill jag ödmjukt säga att om det är så att tillsynen måste förbättras eller förnyas så måste vi naturligtvis titta på det.
– Men det jag vill varna för är att vi har en övertro på att nya lagar och regler hela tiden löser alla problem.

Inte heller socialdemokraterna tyckte att man skulle införa ett förbud.
– Att förbjuda en sexuell läggning det vill jag inte göra. Det kan jag inte göra. Det är inte förbjudet och det ska inte heller vara det, att ha den böjelsen , säger Riksdagsman Anders Bengtsson (S).

Varför ska det inte vara det?
– Då är vi inne på en farlig väg om vi börjar förbjuda folks sexuella läggningar eller böjelser.

Men även om det idag bland riksdagens politiker inte finns något intresse att förbjuda tidelag och djurporr så har ledande veterinärer börjat ifrågasätta lagen och hur den fungerar idag.

Ska ta upp frågan med förbundet

Johan Beck-Friis på veterinärförbundet igen:
– Vi är lite naiva i det veterinära samhället i Sverige när vi tittar på den här typen av problem. Vi tror inte att det existerar för vi kan inte tänka oss det här i sinnevärlden att man medvetet skadar sina djur och utsätter dem för övergrepp som medför den här typen av skador och sjukdomar.

Hur ska du gå vidare nu då?
– Nu kommer jag ta upp den här frågan med veterinärförbundets styrelse, att man straffbelägger sex med djur så som det var innan 1944 i Sverige.

Magnus ska köpa en egen hund

Vi återvänder till Uppsala. Till Magnus som utnyttjar djur sexuellt.

Han berättar att han nu ska köpa en egen hund och han vet på ett ungefär vilken ras han vill ha.

– En lagom stor och trevlig. De som jag tycker bäst om är Siberian Husky. Schäferhundar tycker jag också om.Du gillar kanske också...