Oskyldigt dömd för incest

I dag sitter hundratals pappor i fängelse dömda för sexuella övergrepp på sina barn. Flera forskare, psykologer och advokater hävdar nu att många av dem dömts på allt för svag bevisning.

I reportaget som sändes i Front i P3 träffar jag och journalisten Anna Landelius både Tilda som ljög ihop anklagelser om sexuella övergrepp mot sin pappa och Fredrik som nu friats efter att ha suttit i fängelse.

Lyssna på reportaget     

Läs hela radiomanuset här:

– De hämtade mig på morgonen på mitt arbete och de kom civilklädda och vill prata med mig och då sa då att  de skulle hämta mig till förhör.

– Det kändes oerhört tragiskt. Jag blev avskuren från mitt arbete och fick kontakta dem så småningom och tala om att ”Jag kommer inte tillbaka”.

Fredrik har glasögon, jeans och svart jacka med företagslogga. Han flackar lite med blicken och man fattar att han hållt på och slagit med rättväsendet i flera år. I handen har han en bunt med papper. Det är protokoll, utlåtanden från psykologer och fällande och friande domar.

– Det är oerhört kränkande att bli frihetsberövad för en sak som man inte är skyldig till. Det är mycket smärtsamt.

”Hon ville sabotera”

Men det hela började egentligen 1994. Fredriks sambo, vi kan kalla henne Laila,  och Fredrik bråkar mycket. Tillsammans har de en nästan två år gammal dotter och en sexårig son som Laila har haft med sig från ett tidigare förhållande.

Det är mycket bråk om kvällarna och ingen av dem trivs. De kommer överens om att separera.

Fredrik flyttar och under den kommande tiden träffar han barnen på helgerna och vissa vardagar.

Fredrik berättar att Laila blir allt mer avig till att låta honm träffa barnen. Hon missar tider, håller inte vad hon lovar och ändrar det de kommit överens om i sista sekunden.

Enligt Fredrik ville hon sabotera.

Sen kom anmälan.

– Jag mådde inte bra. Även om man kunde misstänka att hon skulle kunna göra något så här så det ju ett dråpslag, man blir ju naturligtvis väldigt ledsen och orolig. Orolig för barnens skull framförallt. Orolig för ens egen del också. Men den oron kände jag inte var speciellt stor. Jag hade ju inte på något vis gjort flickan illa.

Nu följer flera år av rättsprocesser. Dels vårdnadstvisten som är i full gång, men också rättegången där Fredrik får stå till svars för att ha förgripit sig på de båda barnen. Först i tingsrätten där Fredrik döms till fyra års fängelse för sexuellt utnyttjande av underårig. Fredrik överklagar och blir inlåst på häktet. Efter fyra månader frias han av hovrätten.

– När beskedet kom var det naturligtvis en oerhörd lättnad. Det kändes ju bra, men man var ju också trött. Men glad.

Hälften av anklagelserna är falska

Fredriks situation är långt ifrån unik. Lena Hellblom-Sjögren är psykolog och forskare och har skrivit en bok om incestbrott. Enligt henne är många av anklagelserna påhittade.

– Det är minst hälften av alla sådana anklagelser som är falska. Det vill säga utan grund, säger hon.

Lena Hellblom-Sjögren har gått igenom sexualbrottsstatistik och tidigare undersökningar som gjorts när det gäller falska anklagelser om sexuella övergrepp mot barn. Hon säger att många kvinnor använder sig av sådana här anklagelser för att få just vårdnaden om barnet eller barnen.

– Ja, det är ännu vanligare att det kommer ogrundade anklagelser och anmälningar i samband med vårdnadstvister, säger hon.

Även om pappan senare skulle frias för brottet så kan rätten komma fram till att mamman ska ha vårdnaden i alla fall eftersom pappan då varit från barnet i flera år.

Och även om Fredrik nu har fått upprättelse så har han inte fått träffa sin dotter på fem år. Hon är nu 12 år. Fredrik har umgängesrätt men mamman vägrar att låta honom träffa varken henne eller styvsonen.

– Jag känner en stor sorg, och att det känns väldigt tragiskt alltsammans.

Flera hundra har fängslats

– Jag tycker att det är ett svart hål av rättsröta. Det är ingalunda så att alla är oskyldiga, men att det förekommer för många felaktiga fällande domar i mål om sexualbrott, det är tveklöst så, säger advokat Per E Samuelssn.

Varje år anmäls ungefär 500 pappor för att ha förgripit sig sexuellt på sina barn. Ungefär 100 av dem åtalas. Idag sitter fler hundra pappor i fängelset för att ha dömts för att ha förgripit sig sexuellt på sina barn.

Varje år ansöker ungefär 40-50 incestdömda och fängslade pappor om resning, alltså att högsta domstolen ska ta upp deras fall igen. Under de senaste årtiondena har drygt tio personer friats efter att de fått resning.

Nu tycker många advokater, forskare och professorer att många av dem har dömts på allt för svaga grunder. Polis och åklagare gör ett för dåligt jobb helt enkelt.

Kritiken som förs fram handlar om dåliga brottsplatsundersökningar, uteblivna läkarundersökningar och att man allt för sällan gör DNA-test.

Men det allvarligaste felet är hur man förhör barn.

Kerstin Korti är försvarsadvokat och har jobbat bland annat med den här typen av fall i över 20 år.

– Det verkar som att folk inte begriper att sådana här falska anklagelser kan medföra katastrof och personliga tragedier. Det är inte bara det att barnen aldrig får träffa sin pappa utan också att pappan blir traumatiserad för hela livet.

Kerstin Korti har flera gånger blivit uppringd av mammor som har velat ha ensam vårdnad om barnet eller barnen. Flera av dem har föreslagit att de ska säga att pappan våldtagit barnen för att vinna vårdnadstvisten. Därför vet hon att mammorna ibland ljuger och trycker på barnen att de utsatts för övergrepp.

Hon vänder sig starkt mot hur polisen sen håller de förhör om det som har hänt.

– De frågar barnet till exempel: ”Har det hänt något?”, ”Nej, det har det inte”, ”Ja men om det har hänt vart skulle det ha hänt då?”, ”Ja, då kanske det skulle ha hänt i sovrummet, men det har inte hänt”. Och så fortsätter man så här, till slut får man en historia där det påstås att pappan berörde sitt barn i badrummet efter att man hade badat på ett sexuellt sätt som innebär sexuellt ofredande och sexuellt utnyttjande eller vad du vill.

Det har har du sett själv, vid flera tillfällen?
– Ja, det har jag sett.

Vad tycker du om det?
– Så gör man ju inte i andra ärenden så varför ska man göra det i de här ärendena. Om du skulle vara ett vittne till ett bankrån och polisen skulle säga ”Har du varit inne på den här banken?”, ”Nej”, säger du, ”Men om du skulle varit inne på banken, vad skulle du ha sett då?”.

– Alltså det är fullständigt vettlöst. Det begriper ju var och en att så här kan man inte hålla på.

Det värsta rättsområde vi har

Per E Samuelson även han med 20 år i advokatyrket är tveksam till hur polisen bedriver sina utredningar.

– Polis och åklagare sköter sig urdåligt när det gäller utredningar om mål av sexualbrottslighet, i det avseendet att de aldrig kollar om målsägandet talar sanning, nästintill aldrig. Utan de nöjer sig med att banda vad målsägandet säger och sen blir det rättegång och där står ord mot ord, och försvarsadvokaten kanske också nöjer sig med att bara ställa några enstaka frågor till målsägandet. Och då står ord mot ord och då blir det oftast fällande dom, fast det kanske borde ha blivit friande dom, säger han.

– Det här är det värsta rättsområdet vi har. Det är min bestämda uppfattning att det här är ett rättsområde där det begås mest fel från aktörerna från rättsväsendets sida, säger advokat Per E Samuelson.

Skyldiga går fria och oskyldiga döms

Även inom forskarvärlden pratas det om de dåliga förundersökningarna.

Lena Hellblom-Sjögren är psykolog och har forskat i ämnet.

– Jag har sett ett förhör med en förhörsledare som inte ställde ledande suggestiva frågor  sedan jag började 1990 , säger hon.

Även kriminologer och jurister är överens om att polisutredningarna är alldeles för dåliga, och de säger att det kan slå åt bägge håll. Antingen att de skyldiga går fria eller att oskyldiga döms.

Rikspolisstyrelsen vill se över

Eva Brännmark är kriminalkommisarie på Riskpolisstyrelsen och ansvarar för den här typen av frågor.

– Självklart har vi ett ansvar och försöker ju genom utbildning och på annat sätt för att hela tiden förbättra kunskapen hos personer som arbetar med den här typen av ärenden.

– Men är det så att det ändå brister och att man har anledning att rikta kritik mot själva förhören så är det ju allvarligt, och det är ju som jag ser det en gemensam fråga för både Riksåklagaren och Rikspolisstyrlsen att i så fall titta närmare på detta, säger hon.

Ihåliga direktiv

För att minimera risken att oskyldiga pappor döms i sådana här fall lade Riksåklagaren fram nya direktiv till landets åklagare för två år sedan. Riksåklagaren tyckte att polisens förundersökningar inte höll tillräcklig kvalitet och ville att rättsväsendet skulle kräva mer bevis.

Men enligt advokaterna Per E Samuelson och Kerstin Korti så ser det likadant ut nu som innan de nya direktiven.

– Jag märker ingen skillnad alls ute i det praktiska rättslivet. De där kom för några år sen och ligger väl och värmer någon hylla hos några poliser och åklagare, men fortfarande är det så att utredningarna i mål om sexualbrottslighet är alldeles för tunna, säger Per E Samuelson.

– Jag tror också att det kommer att bli så att om 10-15 år att det här kommer att uppdagas. Det här kommer att bli en skandal i svensk rättshistoria som visar att man hade helt fel i många utav de här ärendena, säger Kerstin Korti.

*****

– Alltså för mig  var det lätt eftersom jag alltid har spelat teater. Men min familj trodde väl inte riktigt på mig.  Mina vänner trodde väl inte heller riktigt på det, säger Tilda som tidigare anklagat sin pappa för sexuella övergrepp.

–  Men polisen var helt övertygade. Det var samma sak som när jag tog tillbaka det. De förstod ingenting. Och vissa på psyk är fortfarande osäkra på om jag hittade på eller inte. De förstår inte att man kan hitta på nåt sånt.

På badkarskanten i Tildas badrum hänger små rosa barnstrumpor på tork och det luktar rent av citron i den lilla lägenheten. Här bor Tilda tillsammans med sin dotter sen ett och ett halvt år tillbaka.

Ur bokhyllan tar hon fram en tjock bunt med gamla journaler.  Hon räknar upp mediciner.

Började skära sig själv

Det var på alla hjärtans dag för åtta år sen. Tildas kille gjorde slut och hon försökte få stopp på allt det där onda för gott genom att svälja en näve värktabletter, men det gick inte riktigt som hon hade tänkt sig. Istället vaknade hon upp i en säng på ungdomspsyk. En värld som hon beskriver som en tävling i att må sämst och att göra sig själv illa.

– Om en börjar skära sig så börjar alla skära sig.

Gjorde du det?
– Ja.

Varför gjorde du det?
– Det  var för att få uppmärksamhet. Det var det som allt handlade om.

Fick du det då?
– Ja, det va ju så, då måste de ju bry sig. De måste ha extravak och så för att de måste kolla att man inte tar livet av sig.

Försökte få henne att berätta

Tilda försökte förstå varför hon mådde så dåligt. Hon säger att hon fick hjälp med det av personalen på ungdomspsyk. Hjälp som hon kanske inte hade behövt.

– Till exempel när man satt vid matbordet kunde de säga: ”Berätta nu vad din pappa har gjort med dig”. Det var ju det de ville höra. De sa också man kan inte bara må dåligt utan att det har hänt någonting. ”Det är någonting som har hänt, så berätta nu vad det är”.

Vad tänkte du då?
– Jag tänkte att det måste vara någonting för att jag mår dåligt. Jag visste ju hela tiden att min pappa aldrig har gjort någonting, men det var ju det de ville höra, så jag sa ju det och fick mer uppmärksamhet då.

Inspirerades av Mitt livs novell

Tilda berättar att personalen jämförde henne med en annan tjej på avdelningen. Tjejen hade varit utsatt för sexuella övergrepp av sin pappa. Den pappan hade sen tagit livet av sig.

Personalen tyckte sig se likheter mellan de två tjejernas problem och till slut bestämde sig Tilda att hitta på att även hennes pappa hade utnyttjat henne sexuellt under hela hennes uppväxt.

– Sen så läste jag Mitt livs novell och sådär och där fick jag en massa inspiration till vad jag kunde säga, så det blev en hel berättelse.

Hur tänkte du på hur din pappa skulle reagera?
– Jag brydde mig inte just i det tillfället.

– Jag var ganska arg på honom eftersom att han har druckit under min uppväxt och inte brytt sig så mycket om oss så mycket som vi skulle vilja, så att det kan ha varit något sånt. För jag skulle aldrig anklaga min farbror som alltid har ställt upp.

Tildas pappa berättar

Tilda fick inte prata med sin pappa längre och därför vet inte hur hennes lögner gjorde med honom under de fem år som utredningen höll på.  Men vi ringde upp Tildas pappa.

– Man gick ju och funderade på det här jämnt. Vad som skulle hända. Och jag mådde jättedåligt, säger Tildes pappa.

Både polis och psykologer köpte Tildas berättelse. Hennes pappa fick sitta i polisförhör flera gånger under de kommande åren, medan Tilda själv blev flyttad från en avdelning till en annan.

Hon höll fast vid sin historia.

– De trodde ju på mig på psyk och det var ju som mitt nya hem. Det var ju jag liksom.

Åklagaren var på väg att väcka åtal mot Tildas pappa. Men fem år efter att hon börjat berätta de påhittade historierna om honom så bestämde hon sig för att ta tillbaka anklagelserna. Hon hade börjat må bättre och hade träffat en kille och ville gå vidare.

– Då ringde min dotters kille och sa att min dotter skulle ta tillbaka allt.

Hur kändes det då?
– Ja det var ju alltså, du förstår… Jag grät väl ett par timmar. Det var ju en sån lättnad.

”Har alltid en skuld till honom”

Tilda säger att hon och hennes pappa långsamt försöker bygga upp en normal relation igen och hon tror att han förstår varför hon gjorde som hon gjorde för att hon var sjuk.

– Jag har ju alltid en skuld till honom eftersom jag har gjort så här. Jag vet ju hur dåligt han har mått. Han förstår på ett sätt. Men jag tycker att det är svårt gentemot honom. Att se honom i ögonen. Jag kan ju aldrig ta tillbaka det jag har gjort. Jag kan ju aldrig få det ogjort.

Men varför tror du att hon gjorde det?
– Det vet jag inte. Vi har inte pratat om det.

Men har du inte velat veta?
– Nej, jag kanske inte har varit världens bästa pappa.

– Jag vet inte varför jag ville ha så mycket uppmärksamhet, det kan jag inte riktigt förstå nu, men jag behövde väl det och jag fick ju det.

Vilket ansvar känner du själv för det som hände?
– På ett sätt har jag det, men ändå inte. Jag var ju ändå inne i en sväng som jag inte riktigt kunde påverka själv.

Har du förlåtit henne?
– Ja, det har jag gjort. Hon var ju sjuk.

– Han har väl förlåtit mig på det planet att jag var sjuk och så, men jag tror aldrig att han kommer kunna förlåta mig för det han fick vara med om. Det här vet jag inte, men utifrån mig själv så skulle jag aldrig förlåta på det sättet.Du gillar kanske också...